Over mij

Sinds aardig wat jaren ben ik bezig met fotografie in de bredere zin. Natuur is de hoofdmoot van mijn fotografie. Ik kom vaak terug bij landschappen en het zien van lijnen en evenwicht in je omgeving.

Op pad in de natuur, met of zonder camera, en ervaren wat er aan leven om je heen is. Daar gaat het eigenlijk om. Wandel maar eens in de vroeg ochtend door een bos of heidegebied. Op de fiets in het donker naar een natuurgebied en vervolgens hoor je steeds meer vogels fluiten en de zon komt langzaam door de bomen. Misschien hoor je wat herten of zwijnen in de buurt scharrelen, met wat geluk zie je ze ook nog. Als je dan ook nog met je camera daar wat beelden van kunt maken is zo’n ochtend helemaal goed.

De rust en ongedwongenheid van de natuur en het dierenleven, heerlijk.

Dichtbij en/of ver weg

Reizen heeft altijd een zekere aantrekkingskracht. Je kom dan bijvoorbeeld op plekken die je in je woonomgeving niet hebt, je kunt er mensen treffen die heel anders zijn dan in je straat, dorp, land en werelddeel:-). Speciale weersomstandigheden met heel veel sneeuw en ijs, waarbij het aanwezig zijn in de natuur al een uitdaging en zeker een  belevenis is. Een echte wereldreiziger ben ik ook weer niet. Ik merk dat ik het leuker vindt om plekken in Europa beter te leren kennen, dan dat ik nu exotische bestemmingen overal over de wereld moet zien.

In je eentje of met je vriendin aan de wandel langs de kusten in de highlands van Schotland. Super. En als je wat langer ergens bent dan kun je nog eens nadenken over wat je in een gebied aanspreekt. De kleine dingen die er zijn en niet alleen de spectaculaire landschappen. Ik ben ook niet een vakantieganger die in een hoog tempo een “must see” checklijst afwerkt, maar blijf liever wat langer op plekken om een plek echt te ervaren en niet alleen er doorheen te zoeven.

Vroeger…

Toen ik zelf nog fanatiek aan atletiek deed, heb ik ook altijd de atletiek wedstrijden vastgelegd met de camera. We gingen vaak met een groep enthousiaste sporters naar de wedstrijden en de prestaties van iedereen vastleggen was dan de kick. Dat begon toen met een Ultrazoom van Olympus en later een eenvoudige Nikon spiegelreflex. Op de vakanties ga je dan al snel meer (en hopelijk leukere :-)) foto’s maken en merk je dat je aandacht vooral naar natuur en landschap uitgaat.

Rustiek, verstilling, leegte, evenwicht, balans, lijnen, vlakken. Dat soort begrippen zijn dan de elementen waar je naar kijkt in de omgeving om je heen. Ik heb een natuurkundige achtergrond en vanwaaruit technisch, analytisch en structureel van aard. De kunst vindt ik zelf dan altijd om dat meer los te laten in je fotografie. Maar dat is niet altijd even makkelijk 🙂